Financieel en fiscaal: eindejaarstips 2015

Het kalenderjaar 2015 nadert het einde. Nog een paar weken voor de viering van Kerst, en dan kunnen we op Oudjaarsdag de balans opmaken van een roerig jaar.

Over het opmaken van de balans gesproken: bent u financieel gezien klaar om 2015 af te sluiten en aan 2016 te beginnen?

Misschien een onverwachte vraag voor u, en dan is het zeker goed om verder te lezen.

Zo tegen het einde van het jaar hebt u financieel gezien al veel informatie. Van uw werkgever of van uw uitkeringsinstantie heeft u het loonstrookje tot en met november gehad. En voor uw bedrijf heeft u hopelijk de stand tot en met het derde kwartaal op een rijtje, of misschien zelfs tot en met november.

Met deze informatie kunt u inschatten hoeveel u dit jaar aan belastbaar inkomen heeft, en ook kunt u op uw bankrekeningen zien hoeveel vermogen u heeft. Dit zijn belangrijke gegevens voor onder andere de vermogensbelasting en toeslagen.  

Vermogensbelasting

Als uw vermogen op 1 januari 2016 boven de grens van 21.330 euro per persoon uitkomt, dan betaalt u over het meerdere 1,2%. Jammer genoeg zullen veel mensen onder die grens blijven, maar voor degenen die er (net) bovenuit komen, is 1,2% vaak meer dan het spaargeld oplevert. Er zijn een aantal algemene mogelijkheden te geven om op toegestane wijze uw vermogen te verlagen, en in uw specifieke situatie zijn er wellicht andere mogelijkheden. Een aantal algemene tips staan onderaan dit artikel.

Toeslagen

Misschien weet u al precies op welke toeslagen u recht heeft in 2015 en 2016, dan kunt u dit onderdeel overslaan. Voor de andere lezers noem ik kort de huurtoeslag en de zorgtoeslag, die u over 2015 en 2016 nog kunt aanvragen. Bij beiden zijn er grenzen voor uw inkomen, de hoogte van de huur, en voor uw vermogen. Er zijn jammer genoeg teveel bijzonderheden om alles in dit artikel te noemen. Bij een inkomen en een vermogen onder de 20.000 euro, en een huur tussen 227 en 710 euro, heeft u waarschijnlijk wel recht op beide toeslagen. Vraag het anders aan uw belastingadviseur, of kijk op de website van de Belastingdienst.

Kijk of u recht heeft op toeslagen over 2015 en 2016 en vraag ze aan. En als u de toeslagen al heeft aangevraagd, kijk dan of uw inkomen anders is dan bij aanvraag zodat u misschien recht heeft op meer of minder toeslag. Stuur bij veranderingen opnieuw een aanvraag in.

Algemene bespaartips

  • Stapt u elk jaar over naar een nieuwe energieleverancier, zodat u elk jaar zeker bent van lage tarieven? Meestal bespaart dit minimaal 200 euro. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites, persoonlijk gebruik ik de website van gaslicht.com.

  • Vergelijkt u elk jaar de voorwaarden & prijzen van uw zorgverzekering, zodat u zeker bent van de juiste dekking en daarbij de laagste prijs? Ook hiervoor zijn er vergelijkingswebsites, maar pas in de loop van december zijn alle verzekeraars klaar met hun aanbod voor 2016.

Géén internet? Vraag een familielid of vriend om u te helpen.

Algemene tips voor de vermogensbelasting of de toeslagen

  • van plan om binnenkort iets te kopen? Doe het in december, dan heeft u er ook eerder plezier van.

  • los schulden af

  • ondernemers met privé-auto: alle zakelijke kilometers tegen 19 cent afgerekend, en btw teruggevraagd voor zakelijke deel?

  • ondernemer &toeslagengrens: kosten met factuurdatum in 2015 verlagen uw inkomen

  • niet voor ondernemers: betaal uw rekeningen nog in 2015, of betaal vooruit.