Pensioen: FOR me?

Pensioen voor zzp'ers

Vraag 100 zzp'ers of ze gestructureerd hun pensioen opbouwen, en de meerderheid zal 'nee' antwoorden. Pensioen is, ondanks verleidelijke reclames van bijvoorbeeld Zwitserleven, toch nog steeds een ver-van-mijn-bed show. Rationeel is iedereen overtuigd van het nut, maar gevoelsmatig blijft het toch lastig om nu al geld weg te zetten voor “ooit”.

Zzp'ers kunnen de oudedagsreserve, vroeger bekend als FOR, gebruiken om pensioen op te bouwen en de winst te verminderen. Vaak wordt het geld gebruikt om uit te breiden of een tijdelijk slappe periode op te vangen, in het beste geval staat het bedrag van de oudedagsreserve apart op een rekening. Het is riskant om de oudedagsreserve niet apart te zetten, want de fiscus heeft een uitgestelde belastingclaim op de oudedagsreserve.

Pensioenopbouw, met extra aftrekpost?

Voor diegenen die een oudedagsreserve hebben opgebouwd, is er een interessante keuzemogelijkheid. Eentje waarbij direct een aftrekpost van 14% van de oudedagsreserve ontstaat, en waarmee de pensioenvoorziening verantwoord wordt vastgelegd. Geïnteresseerd?

Het werkt zo: je mag je oudedagsreserve (gedeeltelijk) laten vrijvallen, als je datzelfde bedrag direct in een erkende lijfrentevoorziening stopt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan uit naar banksparen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je winst uit onderneming stijgt met de vrijval van de oudedagsreserve, maar daarvan valt 14% onder de mkb-vrijstelling = extra aftrekpost.

Voorbeeld

Een voorbeeld, gebaseerd op de fiscale situatie van 2015:

je laat de oudedagsreserve van 10.000 vrijvallen, en je stort die 10.000 in een bankspaarproduct.

+10.000 Winst uit onderneming

-1.400    MKB-vrijstelling 14%

8.600    Toename winst

-10.000 Aftrekbare lijfrentepremie

1.400    Aftrekpost

 

Raadpleeg je fiscaal adviseur

Is dit een maas in het net, die je extra geld oplevert, en waardoor je vanaf nu zoveel mogelijk oudedagsreserve moet opbouwen en later omzetten naar banksparen? Nee, dat zou ik zo niet durven stellen. Raadpleeg je fiscaal adviseur wat in jouw geval verstandig is.

Wat levert het je wél op? Via deze weg kun je grote bedragen opzij leggen voor je pensioen. En degenen die nu al een oudedagsreserve hebben opgebouwd, kunnen zelf kiezen wanneer ze een extra aftrekpost van 14% daarover krijgen.

Sexy kunnen we het nog steeds niet maken, wel inzichtelijk.

 

Comments