Prinsjesdag 2016: teleurstellend of prettig nieuws?

De regeringsvoorstellen die op Prinsjesdag 2016 werden gepresenteerd bevatten weinig nieuwe wetgeving voor zzp'ers. Persoonlijk vind ik dat teleurstellend, omdat er volgens mij nog steeds te weinig aandacht is voor de sterk groeiende groep van inmiddels 1 miljoen zzp'ers. En als er meer aandacht zou zijn voor zzp'ers, dan zouden er ook fiscale wetten worden gemaakt die beter passen bij de zzp'er.

Maar is mijn teleurstelling terecht?

De laatste grote wetswijziging voor zzp'ers was de DBA, als opvolger van de VAR. En in het "proefjaar" 2016 blijkt dat veel modelovereenkomsten worden afgekeurd door de Belastingdienst of nog steeds in behandeling zijn. Niet goed voor de zenuwen van de zzp'er, maar ook veel opdrachtgevers vragen zich af hoe ze tot een goede modelovereenkomst gaan komen.

En zo nu en dan denkt de politiek aan het afschaffen van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of de FOR. Dus ja, misschien is het ook maar beter dat de politiek de wetgeving voor zzp'ers met rust laat, op voorwaarde dat de DBA wel beter gaat aansluiten op de werkwereld van de zzp'er.

Voor zzp'ers kwam er dit jaar wel goed nieuws van de belastingrechter, dankzij zzp'ers die hun zaak tot aan de Hoge Raad hebben voorgelegd. Degenen die de fiscaliteit volgen waren erg blij met de uitspraken over zzp'er&huurwoning, en zzp'er&24/7-zorgboerderij. Prachtige fiscale kansen voor zzp'ers, en de staatssecretaris heeft aangegeven dat hij de belastingwetgeving hierop niet zal aanpassen om deze uitspraak teniet te doen.

Misschien is het dus maar beter om meer zaken voor te leggen aan de Hoge Raad, en geen wetsaanpassingen meer te verlangen van de politiek. Wat vindt u?

Comments